Geen producten in uw winkelmandje

Nieuwsgierigheid

nieuwsgierigheid.jpgIk was laatst in een sociale werkplaats. Alweer? hoor ik sommigen denken. Ja, alweer, toch een beetje het concept ;p. Ik heb jullie verteld hoe mijn ontmoeting met Greet is gegaan, maar wat ik jullie niet heb verteld is wat voor bijzondere plek een sociale werkplaats eigenlijk is.

Als je binnenkomt word je besnuffeld. Dit lijkt een beetje een rare woordkeuze, maar er is echt geen andere manier om het te omschrijven. Ik bedoel niet het besnuffelen wat gebeurt als je als vrouw een volle kroeg in loopt waar geen andere vrouwen aanwezig zijn. Nee…. Het is een oprechte nieuwsgierigheid naar de persoon die binnenkomt.

Het is net een verjaardag, en dan niet eentje waar je naartoe moet omdat je vriendin een oudtante opzoekt in Lutjebroek omdat dit mogelijk ‘de laatste keer is’ en je voor wordt gesteld aan een reeks familieleden waarvan je de namen op de terugweg al niet meer weet. Maar een verjaardag die verrassend leuk blijkt te zijn.

Je hoeft niet het kringetje af om jezelf voor te stellen en tien keer te vertellen wat voor werk je doet en hoe het nou eigenlijk met de studie gaat. Nee het kringetje komt naar jou toe en begint dan enthousiast te vertellen hoe ze heten, wat zij zojuist vijf minuten geleden gedaan hebben en dat het goedemorgen is en geen goeiedag, wel specifiek blijven he! Vervolgens is er nog een klein moment voor vragen wie jij bent. Ze stellen hier vragen die ze oprecht willen weten in plaats van de standaardvragen. Een van mijn favoriete dusver: Heb jij mijn moeder wel eens ontmoet? Ter verduidelijking: ik ben geboren en getogen in Haarlem, ik was op dat moment in Zwolle, ik ken vrij weinig mensen daar.

Zodra je dit rondje hebt gehad word je met rust gelaten en gaat het leven in de werkplaats verder volgens zijn vaste ritme. Een ritme waarin iedereen op elkaar ingespeeld lijkt te zijn en waar ik vanaf een afstand naartoe kan kijken. Als ik erin sta lijkt het een chaos, maar van een afstand lijkt het alsof de chaos voor deze mensen niet bestaat. Hun eigen plek waar zij alles weten en ik niks, een plek waar ik een afstand tot hun arbeidsmarkt heb. Een bijzondere plek waar de mensen die er werken volledig tot hun recht komen.